Wordt u als ondernemer ook geraakt door het coronavirus?

Door de ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus ondervinden steeds ondernemers meer financiële problemen. Er zijn echter diverse stappen die u hiertegen kunt ondernemen.

Stap 1: Vraag uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst.

U kunt het uitstel aanvragen nadat u een aanslag hebt ontvangen. Het uitstel kunt u aanvragen door simpelweg een brief te sturen aan de Belastingdienst waarin u uitlegt hoe u door het coronavirus in de financiële problemen bent gekomen. Komt u er zelf niet uit, of heeft u er geen tijd voor omdat u andere zaken moet regelen? Bel ons, wij helpen u graag.

Nadat de Belastingdienst uw aanvraag heeft ontvangen, dient een verklaring van een derdedeskundige te worden opgesteld en nagezonden. Voor deze verklaring kunt u eveneens bij ons terecht.

In de tussentijd worden de invorderingsmaatregelen stopgezet en hoeft u geen boete te betalen voor het niet op tijd betalen van btw of loonbelasting.

Stap 2: Heeft u personeel in dienst? Vraag voor hen de werktijdverkorting aan.

In ons vorige artikel is uitgelegd wanneer u in aanmerking komt voor de werktijdverkorting. Kort gezegd verwacht u:
– gedurende minimaal 2 weken, maar maximaal 24 weken;
– minstens 20% minder werk.

U kunt dan werktijdverkorting aanvragen. Dit betekent dat u, na ontvangst van de vergunning, het volledige loon doorbetaalt aan uw werknemers. U ontvangt echter van het UWV de tijdelijke WW-uitkering.

Stap 3: Vraag de BMKB-regeling aan.

Heeft u financiële problemen maar kunt u uw financier niet voldoende zekerheid bieden? Vraag dan de BMKB-regeling aan.

Met het borgstellingskrediet staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor 75% garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar die de bank niet voldoende zekerheid kunnen bieden. Dit maakt dat u de BMKB-regeling kunt gebruiken voor een overbruggingskrediet of om het bedrag dat u rood mag staan op uw rekening (courant-krediet) te verhogen.

Wanneer?

Vanwege het coronavirus is de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gisteren (16 maart) opengesteld.

U kunt gebruik maken van deze regeling als:
– u maximaal 250 werknemer heeft;
– uw bedrijf langer dan drie jaar bestaat*;
– uw omzet maximaal € 50 miljoen bedraagt óf een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen;
– uw kredietverstrekker is één van de volgende banken: ABN AMRO, Deutsche Bank AG, ING, Rabobank, Riverbank, Triodos Bank (uw kredietverstrekker kan de regeling voor u aanvragen).

*Ook als starter kunt u in aanmerking komen voor een borgstellingskrediet als u bij de bank een starterslening afsluit.

Door de BMKB-regeling kunt u aldus eerder en meer geld lenen omdat banken makkelijker en sneller een krediet kunnen verruimen.

Stap 4: Breng uw financiële positie in kaart.

In deze crisistijd is het van belang om uw financiële positie eens goed in kaart te brengen. Een ongeluk komt immers zelden alleen. Wellicht had u al financiële problemen en lopen deze nu alleen maar op door het coronavirus. Het is dan ook tijd om dit goed in kaart te brengen. Wij helpen u graag bij het vinden van een oplossing voor uw schulden. Er is namelijk altijd een oplossing, ook als u deze even niet meer ziet!

Surseance van betaling

Heeft u slechts tijdelijke betalingsproblemen? In dat geval is het mogelijk om surseance (= uitstel) van betaling aan te vragen. Hiermee voorkomt u een faillissement en heeft u een tijdelijke ‘adempauze’ om uw schulden op te lossen. Wij helpen u hier graag bij!

Wilt u meer weten? Neem gerust telefonisch contact op via: 040 400 28 28 of stuur een e-mail naar judith@trustadvocaten.nl.

Hulp nodig?

Maak een afspraak

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

T.040 400 28 28

E.info@trustadvocaten.nl

Trust Platform
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×