Een update voor zzp’ers

Door een crisis worden zzp’ers vaak als eerst getroffen. Dit is bij het coronavirus niet anders. Er zijn echter diverse stappen die u hiertegen kunt ondernemen.

Optie 1: Een BBZ-krediet, tijdelijk een versoepelde regeling

Hoewel u geen gebruik kunt maken van de werktijdverkorting, kunt u wel een BBZ-krediet aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Het kabinet heeft zojuist besloten dat er een tijdelijke, versoepelde regeling geldt. Dit houdt in dat u voor een periode van 3 maanden een aanvullende inkomensondersteuning kunt krijgen voor levensonderhoud. Hierdoor wordt uw inkomen aangevuld tot het sociaal minimum. De versoepelde voorwaarden houden in:
– u ontvangt binnen 4 weken uitsluitsel, in tegenstelling tot de eerder gehanteerde termijn;
– er geldt geen partner- en vermogenstoets;
– er geldt geen levensvatbaarheidstoets;
– u hoeft het achteraf niet terug te betalen.

Het aanvragen van een voorschot is mogelijk. Ook is het mogelijk om ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling te krijgen in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal tegen een verlaagd rentepercentage.

Vooralsnog is de regeling nog niet volledig schriftelijk uitgewerkt door het kabinet. U kunt zich nu dus nog niet melden bij uw gemeente. Wanneer dit wel kan, wordt zo spoedig mogelijk door het kabinet bekend gemaakt. We houden u dan ook op de hoogte!

Optie 2: BMKB-regeling

Indien u een eenmanszaak, VOF of een BV heeft, kunt u ook gebruik maken van de BMKB-regeling. Deze regeling kunt u gebruiken voor een overbruggingskrediet of om het bedrag dat u rood mag staan op uw rekening (courant-krediet) te verhogen.

U kunt gebruik maken van deze regeling als:
– u maximaal 250 werknemer heeft;
– uw bedrijf langer dan drie jaar bestaat*;
– uw omzet maximaal € 50 miljoen bedraagt óf een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen;
– uw kredietverstrekker één van de volgende banken is: ABN AMRO, Deutsche Bank AG, ING, Rabobank, Riverbank, Triodos Bank (uw kredietverstrekker kan de regeling voor u aanvragen).

*Ook als starter kunt u in aanmerking komen voor een borgstellingskrediet als u bij de bank een starterslening afsluit.

Breng uw schulden in kaart

In de huidige crisis is het van belang om uw schulden in kaart te brengen. Een ongeluk komt immers zelden alleen. Het kan dan ook goed zo zijn dat u meerdere financiële problemen heeft die zich mogelijk al langer voordoen. Met de bovengenoemde opties kan hier een oplossing voor gevonden worden. Met bijvoorbeeld het BBZ-krediet kunt u aan al uw schuldeisers een voorstel aanbieden tegen finale kwijting.

Optie 3: Uitstaande facturen innen

Heeft u het de laatste tijd te druk gehad om uw uitstaande facturen te innen? Wellicht is dit het moment om na te gaan of en zo ja hoeveel facturen u nog niet heeft geïnd. Niet ieder bedrijf wordt immers getroffen door het coronavirus waardoor deze optie mogelijk ook een oplossing voor u biedt. Wij helpen u graag bij het innen van uw vordering.

Optie 4: Een faillissement aanvragen

Tot slot is het nog mogelijk om uw faillissement aan te vragen.

Mijn eigen faillissement aanvragen

Uw faillissement kan worden aangevraagd indien u:
– twee of meer schulden heeft, waarvan 1 opeisbaar (de betalingstermijn is verstreken);
– deze twee (of meer) schulden zijn van twee of meer verschillende schuldeisers.

Wij kunnen het faillissement voor u aanvragen.

Help, mijn faillissement is al aangevraagd of uitgesproken

Wellicht is uw faillissement al aangevraagd of uitgesproken, maar bent u het hier niet mee eens. Ook dan helpen wij u graag. Omdat we met diverse schuldeisers dagelijks in contact staan, kunnen wij snel voor u schakelen. U kunt in verzet of in hoger beroep gaan tegen uw faillissement. Dit is echter alleen zinvol inden u in staat bent om de aanvrager van uw faillissement te voldoen óf indien er een regeling met de schuldeisers (en dus ook de aanvrager) kan worden getroffen.

Wilt u meer weten? Neem gerust telefonisch contact op via: 040 400 28 28 of stuur een e-mail naar judith@trustadvocaten.nl.

Hulp nodig?

Maak een afspraak

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

T.040 400 28 28

E.info@trustadvocaten.nl

Trust Platform
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×