Arbeidsrechtelijke wijzigingen 2021

Compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging

Is sprake van bedrijfsbeëindiging wegens pensioen of overlijden van de werkgever? Per 1 januari 2021 is het voor kleine werkgevers onder voorwaarden mogelijk compensatie aan te vragen voor de door hen vanaf die datum betaalde transitievergoeding(en). De compensatiemogelijkheid bij bedrijfsbeëindiging vanwege ziekte van de werkgever treedt nog niet in werking. Hierover zijn nog gesprekken gaande tussen het ministerie SWZ, UWV en beroepsverenigingen op het gebied van bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde.

Tijdelijk meer mogelijkheden afscheid oudere werknemers

Wist u dat er vanaf 1 januari 2021 tijdelijk (voor een periode van 5 jaar) meer mogelijkheden zijn om afscheid te nemen van oudere werknemers? Indien het wetsvoorstel tijdelijke vrijstelling RVU-heffing wordt aangenomen, is een werkgever per 1 januari 2021 namelijk tijdelijk onder bepaalde voorwaarden de RVU-heffing van 52% niet verschuldigd bij beëindigingsregelingen met oudere werknemers. Dit betekent dat u als werkgever tijdelijk, indien  u aan de voorwaarden voldoet, geen boete van 52% verschuldigd bent over de ontslagvergoeding van oudere werknemers.

Handhaving Wet DBA uitgesteld

Huurt u zelfstandigen in of wilt u dat gaan doen? De webmodule waarmee opdrachtgevers kunnen zien of ze werk mogen laten uitvoeren door een zelfstandige, komt in januari 2021 online (naar verwachting 11 januari 2021). De pilot gaat zes maanden lopen. Na afloop van de pilot webmodule beslist het kabinet op welk moment de handhaving van de Wet DBA (gefaseerd) wordt opgestart. Op zijn vroegst is dat per 1 oktober 2021. De handhaving wordt hiermee dus opnieuw uitgesteld. Alleen bij overduidelijk misbruik wordt wel gehandhaafd (zoals nu ook het geval is).

Advies bedrijfsarts leidend bij WIA-beoordeling

Vanaf 1 september 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer leidend bij de toets door UWV wat betreft de re-integratie inspanningen. Loonsancties door een verschil van mening tussen een verzekeringsarts en de bedrijfsarts zijn daarmee verleden tijd. De arbeidsdeskundige van UWV beoordeelt bij de WIA-beoordeling of werkgever en werknemer de re-integratie inspanningen hebben verricht die passend zijn bij het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer. De verzekeringsarts zal dit niet meer beoordelen.

Wilt u hierover meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 040 – 400 28 28!

Hulp nodig?

Maak een afspraak

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

T.040 400 28 28

E.info@trustadvocaten.nl

Trust Platform
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×